Dieta dr Joanny Budwig

Pionierką badań nad właściwościami oleju lnianego była Joanna Budwig (1909-2003), niemiecka biochemiczka, siedmiokrotnie nominowana do Nagrody Nobla za pracę dotyczące leczenia chorób cywilizacyjnych odpowiednią dietą. Uzyskała ona tytuł doktora biochemii i nauk przyrodniczych, zdobyła także gruntowną wiedzę medyczną. Przez wiele lat zajmowała się badaniami naukowymi na Uniwersytecie w Munsterze, współpracowała z wieloma szpitalami, potem jako pracownik administracji rządowej uczestniczyła w badaniach nad wpływem środków farmaceutycznych i przetworzonej żywności na zdrowie człowieka. Opublikowane wyniki tych badań wywołały sporo zamieszania i publicznych ataków, głównie w kręgach przemysłowych, ponieważ udowodniła ona w nich niekorzystny wpływ utwardzanych tłuszczów (margaryny) na zdrowie człowieka.

Doktor Budwig przez wiele lat prowadziła własną klinikę, w której z powodzeniem leczyła pacjentów chorych na przewlekłe choroby cywilizacyjne, w tym także groźne nowotwory, wykorzystując efekt dotychczasowych badań.

Lecznicza dieta dr Budwig opierała się na paście przyrządzonej z tłoczonego na zimno oleju lnianego oraz twarożku. Punktem wyjścia dla opracowania tej diety była teza, że przyczyną większości przewlekłych chorób, w tym także raka, jest nadmierna produkcja oksydazy, enzymu uczestniczącego w procesie utleniania. Nienasycone kwasy tłuszczowe wchodzą w skład produkowanych przez organizm enzymów rozkładających oksydazę. Ich ochronna rola znika, jeli zostaną poddane działaniu temperatury podczas smażenia czy gotowania, a także pod wpływem azotanów dodawanych do mięsa w procesie konserwacji.

Wspólną cechą badanych przez dr Budwig pacjentów był wyraźny brak we krwi fosfatydów oraz lipoprotein, w tym nienasyconych kwasów omaga – 3, a te właśnie znajdują się w tłoczonym na zimno oleju lnianym. Drugą cechą badanych był nietypowy kolor hemoglobiny. U zdrowych osób ma ona barwę czerwoną, u chorych na nowotwory – żółto – zieloną. Już po 3 miesiącach terapii polegającej na uzupełnianiu tych brakujących substancji nowotwory zaczęły się stopniowo cofać, a krwinki nabrały zdrowej, czerwonej barwy, minęły anemia i osłabienie.

Po wielu próbach dr Budwig opracowała pastę, składającą się z twarożku oraz tłoczonego na zimno oleju, jako najlepszą metodę uzupełniania substancji brakujących w organizmach chorych. To połączenie produktów, wzajemnie korzystnie się uzupełniających uruchamiało jednocześnie w orgazmach chorych procesy zdrowotne. Dlaczego? Otóż białko twarożku zawiera siarkę, wchodzącą w skład wszystkich tkanek, także witaminę B1, kwas pantotenowy oraz biotynę, które uczestniczą w spalaniu węglowodanów, białek i tłuszczów. Zmiksowanie twarożku z tłoczonym na zimno lejem lnianym sprawia , że tłuszcz staje się rozpuszczalny w wodzie, co ułatwia jego przyswajanie.

Przez 10 lat dr Budwig z powodzeniem stosowała opracowaną przez siebie recepturę przy ciężkich schorzeniach, takich jak: nowotwory łagodne i złośliwe, miażdżyca, zawał serca, arytmia, stłuszczenia wątroby, astma oskrzelowa, problemy trawienne, wrzody żołądka, schorzenia prostaty, artretyzm, wszelkie problemy dermatologiczne, schorzenia wieku starczego, problemy z pamięcią i nauką (aktywacja mózgu), stwardnienie rozsiane, reakcje autoimmunologiczne, schorzenia woreczka żółciowego, cukrzyca, wady wzroku i słuchu oraz jako odżywkę dla słabych fizycznie niemowląt. Po latach stwierdziła, a nikt temu publicznie nie zaprzeczył, że 90 % jej chorych z nowotworami, którym lekarze odebrali wszelką nadzieję na życie, powróciło do zdrowia.

Zalecenia dr Budwig w kwestii prawidłowego odżywiania.

  • Codziennie zjadamy 3-4 świeże owoce, przy czym nie należy ich mieszać. Oprócz naszych sezonowych (jabłka, gruszki, śliwki) są polecane daktyle, figi, winogrona.
  • Pijemy codziennie co najmniej szklankę świeżo wyciskanych soków owocowych i warzywnych.
  • Zjadamy codziennie 4-6 filiżanek Świerzych warzyw. Polecam kapustę, brokuły, brukselkę, przy czym można je dowolnie łączyć.
  • Codziennie zjadamy 3-4 porcje produktów zbożowych, czyli chleba z pełnego przemiału, grubych kasz oraz płatków zbożowych np. owsianych.
  • Zjadamy także 10-25 dag. Tłustych ryb morskich (łosoś, makrela, tuńczyk).
  • Pijemy 2 l wody filtrowanej albo butelkowanej.
  • Używamy oleju tłoczonego na zimno.
  • Jemy jogurty, maślanki, kefiry, czyli fermentowane napoje mleczne z dodatkiem zmielonego siemienia lnianego.
  • Rzadko jemy białe mięso drobiowe, tylko z naturalnych hodowli.

Oczyszczająca dieta Dr Budwig na bazie oleju lnianego

Pasta: miksujemy przez 5 minut 6-8 łyżek oleju lnianego ze 125g twarożku oraz małym kubkiem jogurtu naturalnego. Doprawiamy miodem lub pieprzem, zwykłym bądź kajeńskim. Pastą na słodko można polewać sałatki, jeść z ziemniakami lub kaszą gryczaną. Powinno się zjada co najmniej 6-8 łyżek pasty.

  • W pierwszym dniu diety nic nie jemy, poza pastą, oraz dużą szklanką świeżo zmielonego siemienia lnianego ze świeżo wyciśniętymi sokami owocowymi. Tę porcję zjadamy w ciągu dnia, dzieląc ją na części. W przypadku chorych soki zastępujemy winem musującym lub szampanem, które są wysokoenergetyczne.

W kolejne dni diety:

  • Godz. 7:00 2 duże łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego, zmieszanego z letnim jogurtem lub maślanką.
  • Godz. 8:00, śniadanie: musli naturalne z dodatkiem 2 dużych łyżek oleju lnianego, miodu, świeżych sezonowych lub suszonych owoców oraz orzechów. Przed posiłkiem można także wypić szklankę herbaty bez cukru (czarnej, zielonej, czerwonej). Po jedzeniu przez pół godziny nic nie pijemy.
  • Godz. 10:00, drugie śniadanie: szklanka skoku z marchewki, selara, buraka, jabłka.
  • Godz. 12:00, obiad: sałatka z kapusty, zielonej sałaty, marchewki, rzepy, kalarepki, kalafior polany pastą lub doprawioną octem jabłkowym, miodem, czosnkiem, szczypiorkiem, koperkiem albo natką.
  • Na gorąco zjadamy: warzywa lub ziemniaki gotowane na parze albo brązowy ryż, kaszę gryczaną, kaszę jaglaną z dodatkiem pasy lub domowym majonezem (2 duże łyżki oleju lnianego miksujemy z 2 łyżkami mleka, w łyżkami jogurtu naturalnego, doprawiamy octem jabłkowym, sokiem z cytryny, musztardą, ale bez octu spirytusowego). Potrawy doprawiamy kminkiem i ziołami.
  • Deser: świeże owoce, inne niż te jedzone podczas śniadania, polane pastą z miodem.
  • Godz 16, podwieczorek: mała lampkami wina musującego lub świeżo wyciśnięty sok owocowy z 1-2 łyżkami  świeżo zmielonego siemienia lnianego.
  • Godz. 18, kolacja: gorący posiłek na bazie kaszy gryczanej, płatków owsianych, sojowych w zupie z dodatkiem pasty.
  • Jemy bardzo wolno, a między potrawami zachowujemy 10 minut przerwy.
  • Ważne: dietę należy wprowadzać powoli etapami, zaczynając od 1-2 łyżek pasty dziennie, stopniowo zwiększając ilość. Również picie soków trzeba zaczynać od niewielkiej ilości, rozcieńczając je wodą. Osoby przewlekle chore, w wyniku długotrwałego leczenia środkami farmakologicznymi, mają osłabione wątroby. Zastosowanie dużych ilości pasty oraz świeżych soków może spowodować przeciążenie i dolegliwości wątrobowe. Bardzo ważną rolę odgrywają spacery albo odpoczywanie na powietrzu, jeśli chory jest w bardzo ciężkim stanie. Dieta chorego powinna trwać 2 lata.

W ciężkich stanach wskazane są także:

  • Okłady z prześcieradeł nasyconych olejem lnianym,
  • Codzienne przebywanie chorego na słońcu,
  • Lewatywy odżywcze z pasty
  • Picie świeżo wyciśniętego soku z buraków, marchewki, selera przygotowanego w stosunku 3:1:1, podaje się go łyżeczką do herbaty.