Olej Rzepakowy

Jeszcze kilka lat temu olej rzepakowy uznawany był za substancję szkodliwą, której należy unikać. Działo się tak za sprawą szkodliwego dla zdrowia kwasu erukowego, który miał negatywny wpływ na serce i wątrobę.
Udało się jednak opracować odmiany rzepaku tzw podwójnie ulepszonego (zwanego 00). Od ponad 20 lat nie uprawia się już w Polsce innego rzepaku niż bezerukowego.
Dzięki tym zabiegom olej rzepakowy za sprawą swoich właściwości stawiany jest na piedestale i polecany bardziej niż oliwa z oliwek.
Olej rzepakowy obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) linolowy z grupy omega 6 oraz alfa-linolenowy z grupy omega 3. Pomimo faktu iż są oleje, które mają większą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, jednak ich proporcja zawarta w oleju rzepakowym jest najbliższa ideałowi.
Ponadto inne substancje znajdujące się w oleju rzepakowym mają również niebagatelny wpływ na organizm człowieka. Zawarty w oleju rzepakowym kwas do­ko­za­hek­sa­eno­wy (DHA)  wpływa korzystnie na prace mózgu. Sterole ograniczają wchłanianie cholesterolu w przewodzie pokarmowym.
Olej rzepakowy obfituje w cenne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: E,  K , A, 
Warto również podkreślić, iż olej rzepakowy łatwo się odsącza, dzięki czemu dania na nim przygotowywane mają od 5 do 10% mniej kalorii.