Olej Lniany

Zgodnie z tradycją oleju lnianego używamy do potraw wigilijnych. Niegdyś, taj jak wszystkim niemal składnikom tej niepowtarzalnej wieczerzy, przypisywano mu moc magiczną. Podobnie jako orzechy, mak, miód, olej lniany miał chronić rodzinę przed nieszczęściem, złem, niedostatkiem i zapewniać zarazem pomyślność i obfite plony.

Badania dowiodły, że olej lniany odznacza się naprawdę niezwykłymi właściwościami zdrowotnymi. Zawiera aż 95% nienasyconych kwasów tłuszczowych omega – 3, których organizm sam nie potrafi wytworzyć, muszą więc być dostarczane wraz z pożywieniem. Kwasy te są wręcz bezcenne dla wszystkich tkanek, komórek organów, ponieważ zapewniają im prawidłowe funkcjonowanie i chronią przed wieloma chorobami, także nowotworami. Z tych powodów warto sięgać po ten olej jak najczęściej, również dlatego, że odznacza się ciekawym smakiem i doskonale nadaje się do sałatek, białego sera i wielu innych potraw podawanych na zimno.

Olej lniany zachowuje pełnie swoich właściwości do 3 miesięcy po czym jełczeje. Kupujmy zawsze olej z pewnego źródła, tłoczony na zimno, kiedy mamy pewność, że znamy datę jego produkcji. Dobrym sposobem jest również jedzenie lub dodawanie do potraw zmielonego siemienia lnianego. Ziarno niezmielone można przechowywać długo, natomiast po zmieleniu jełczeje równie szybko, co olej. Zmielone siemię należy trzymać w lodówce.