Olej z ostropestu

ostropestOdtruwa organizm, wspomaga jego funkcjonowanie. Zapobiega wzdęciom i poprawia trawienie. Jest składnikiem wielu leków regenerujących wątrobę. Wygląda jak przydrożny oset i jest spokrewniony ze słonecznikiem. Ostropest plamisty – jego właściwości wykorzystywano już w czasach starożytnych.

Ostropest plamisty to zioło, którego właściwości zostały bardzo gruntownie przebadane. Badania potwierdziły cenne wartości tej rośliny. Zawarte w niej substancje aktywne stymulują regenerację błon komórek wątroby, pobudzają wydzielanie żółci.

Obecność bioflawonidów sprawia, że ostropest jest bardzo skutecznym przeciwutleniaczem. Ostropest od dawna poleca się osobom, które uległy zatruciom.

W kosmetyce często wykorzystuje się olej pochodzący z tego zioła, gdyż stymuluje produkcję kolagenu typu i elastyny (odpowiadającymi za jędrność skóry). Jest też ważnym składnikiem produktów do pielęgnacji skóry naczynkowej – zmniejsza zaczerwienia i poprawia mikrocyrkulację w naczyniach krwionośnych.

Ostropest chroni także wątrobę i nerki przed stłuszczeniem oraz obniża poziom cholesterolu. Stosowanie ostropestu zaleca się osobom, które są poddawane chemioterapii lub przez długi czas przyjmują antybiotyki.

Nasiona ostropestu warto wprowadzić do codziennego jadłospisu. Można je kupić w sklepach zielarskich lub ze zdrową żywnością. Wystarczy je zmielić lub rozetrzeć i dodawać (2-3 łyżeczki) do codziennych posiłków (sałatki, zupy, sosy).

http://zdrowie.wp.pl