Olej Rzepakowy

Jeszcze kilka lat temu olej rzepakowy uznawany był za substancję szkodliwą, której należy unikać. Działo się tak za sprawą szkodliwego dla zdrowia kwasu erukowego, który miał negatywny wpływ na serce i wątrobę.
Udało się jednak opracować odmiany rzepaku tzw podwójnie ulepszonego (zwanego 00). Od ponad 20 lat nie uprawia się już w Polsce innego rzepaku niż bezerukowego.
Dzięki tym zabiegom olej rzepakowy za sprawą swoich właściwości stawiany jest na piedestale i polecany bardziej niż oliwa z oliwek.
Olej rzepakowy obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) linolowy z grupy omega 6 oraz alfa-linolenowy z grupy omega 3. Pomimo faktu iż są oleje, które mają większą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych, jednak ich proporcja zawarta w oleju rzepakowym jest najbliższa ideałowi.
Ponadto inne substancje znajdujące się w oleju rzepakowym mają również niebagatelny wpływ na organizm człowieka. Zawarty w oleju rzepakowym kwas do­ko­za­hek­sa­eno­wy (DHA)  wpływa korzystnie na prace mózgu. Sterole ograniczają wchłanianie cholesterolu w przewodzie pokarmowym.
Olej rzepakowy obfituje w cenne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: E,  K , A, 
Warto również podkreślić, iż olej rzepakowy łatwo się odsącza, dzięki czemu dania na nim przygotowywane mają od 5 do 10% mniej kalorii.

Olej z ostropestu

ostropestOdtruwa organizm, wspomaga jego funkcjonowanie. Zapobiega wzdęciom i poprawia trawienie. Jest składnikiem wielu leków regenerujących wątrobę. Wygląda jak przydrożny oset i jest spokrewniony ze słonecznikiem. Ostropest plamisty – jego właściwości wykorzystywano już w czasach starożytnych.

Ostropest plamisty to zioło, którego właściwości zostały bardzo gruntownie przebadane. Badania potwierdziły cenne wartości tej rośliny. Zawarte w niej substancje aktywne stymulują regenerację błon komórek wątroby, pobudzają wydzielanie żółci.

Obecność bioflawonidów sprawia, że ostropest jest bardzo skutecznym przeciwutleniaczem. Ostropest od dawna poleca się osobom, które uległy zatruciom.

W kosmetyce często wykorzystuje się olej pochodzący z tego zioła, gdyż stymuluje produkcję kolagenu typu i elastyny (odpowiadającymi za jędrność skóry). Jest też ważnym składnikiem produktów do pielęgnacji skóry naczynkowej – zmniejsza zaczerwienia i poprawia mikrocyrkulację w naczyniach krwionośnych.

Ostropest chroni także wątrobę i nerki przed stłuszczeniem oraz obniża poziom cholesterolu. Stosowanie ostropestu zaleca się osobom, które są poddawane chemioterapii lub przez długi czas przyjmują antybiotyki.

Nasiona ostropestu warto wprowadzić do codziennego jadłospisu. Można je kupić w sklepach zielarskich lub ze zdrową żywnością. Wystarczy je zmielić lub rozetrzeć i dodawać (2-3 łyżeczki) do codziennych posiłków (sałatki, zupy, sosy).

http://zdrowie.wp.pl

Olej z Wiesiołka

Wiesiołek dwuletni jest niedocenianą, niepozorną rośliną, która ma ogromne znaczenia dla zdrowia człowieka. Olej z nasion wiesiołka zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6 przez co odżywia i reguluje każdą komórkę ciała, dostarczając kwas gamma – linolenowy (GLA). Działanie GLA wspiera naturalną odporność oraz zapobiega niekorzystnym zmianom immunologicznym wywoływanym przez wirusy i bakterie. 

Coś dla urody

W kosmetyce olej z wiesiołka wykorzystuje się jako środek upiększający i odmładzający skórę. Nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na wygląd skóry – poprawiają jej sprężystość i utrzymują właściwy poziom nawilżenia, a co za tym idzie – zapewniają młody wygląd. Kwasy te biorą również udział w wiązaniu wody w organizmie, zapobiegają odwodnieniu, suchości skóry i naskórka, a także wypadaniu włosów. Olej z wiesiołka można stosować również bezpośrednio na skórę, wpływa kożystnie zarówno na cerę suchą, wrażliwą, atopową, jak i dojrzałą, mieszaną czy skłonną do wyprysków, reguluje bowiem przemianę komórkową i pracę gruczołów łojowych. Regeneruje, łagodzi obrzęki i swędzenie, działa przeciwzmarszczkowo. Życie z wiesiołkiem może być naprawdę dużo zdrowsze i pogodniejsze!

Dawkowanie oleju z wiesiołka

By osiągnąć pożądane rezultaty, trzeba zaprzyjaźnić się z olejem z wiesiołka na dłużej, a najlepiej na stałe. Proces uzupełniania niedoborów GLA i innych kwasów z grupy omega w organizmie trwa długo i nie wystarczy tu kilkutygodniowa kuracja. Najlepiej przyjmować w postaci płynnej tłoczony na zimno olej z nasion wiesiołka uprawianego ekologicznie (jest dostępny w sklepach ekologicznych, tradycyjnych i internetowych). Olej można pić, dodawać do potraw, maczać w nim chleb. Gdy występują schorzenia skóry – stosować zewnętrznie. Kapsułki dostępne w aptekach mają niższą przyswajalność ze względu na zawarte w nich konserwanty.

Przeciwwskazania: brak.

tekst: zwierciadlo.pl

Olej Lniany

Zgodnie z tradycją oleju lnianego używamy do potraw wigilijnych. Niegdyś, taj jak wszystkim niemal składnikom tej niepowtarzalnej wieczerzy, przypisywano mu moc magiczną. Podobnie jako orzechy, mak, miód, olej lniany miał chronić rodzinę przed nieszczęściem, złem, niedostatkiem i zapewniać zarazem pomyślność i obfite plony.

Badania dowiodły, że olej lniany odznacza się naprawdę niezwykłymi właściwościami zdrowotnymi. Zawiera aż 95% nienasyconych kwasów tłuszczowych omega – 3, których organizm sam nie potrafi wytworzyć, muszą więc być dostarczane wraz z pożywieniem. Kwasy te są wręcz bezcenne dla wszystkich tkanek, komórek organów, ponieważ zapewniają im prawidłowe funkcjonowanie i chronią przed wieloma chorobami, także nowotworami. Z tych powodów warto sięgać po ten olej jak najczęściej, również dlatego, że odznacza się ciekawym smakiem i doskonale nadaje się do sałatek, białego sera i wielu innych potraw podawanych na zimno.

Olej lniany zachowuje pełnie swoich właściwości do 3 miesięcy po czym jełczeje. Kupujmy zawsze olej z pewnego źródła, tłoczony na zimno, kiedy mamy pewność, że znamy datę jego produkcji. Dobrym sposobem jest również jedzenie lub dodawanie do potraw zmielonego siemienia lnianego. Ziarno niezmielone można przechowywać długo, natomiast po zmieleniu jełczeje równie szybko, co olej. Zmielone siemię należy trzymać w lodówce.